![]()
Çağlar Kılıç
ckilic@maarifsen.org
SENDİKA ÜYELİĞİ
07/03/2019 ![]()
Madde 14- (Değişik: 24/6/2004-5198/1 md. Sendikalara üye olmak serbesttir. Kamu görevlileri çalıştıkları işyerinin girdiği hizmet kolunda kurulu bir sendikaya üye olabilirler. Sendikaya üyelik, kamu görevlisinin üç nüsha olarak doldurup imzaladığı üye formu ile sendikaya başvurması ve başvurunun sendika yetkili organınca kabulü ile kazanılır. Üyelik başvurusu, sendika tarafından en çok otuz gün içinde reddedilmediği takdirde üyelik istemi kabul edilmiş sayılır. Haklı bir sebep gösterilmeden üyeliği kabul edilmeyen kamu görevlisinin, bu kararın kendisine tebliğinden itibaren otuz gün içinde iş davalarına bakmakla görevli mahallî mahkemede dava açma hakkı vardır.
Sendika, üyeliği kesinleşen kamu görevlisinin başvuru belgesinin bir örneğini üyenin kendisine verir, bir örneği sendikada kalır, bir örneğini üyelik ödentisine esas olmak ve dosyasında saklanmak üzere on beş gün içinde işverene gönderir. Gelgelelim uygulama kısmındaki sorunlara... 14. maddenin 5. fıkrasında belirtildiği üzere, sendika üyeliği kesinleşen kamu çalışanının üyelik formunun bir örneği işverene gönderiliyor. Kişinin üye olduğu sendikanın üyelik kesintisini ilgili harcama birimine bildirmesi gereken ve maaşından kesinti yapılması noktasında sorumlu olan bu kamu görevlisi (işveren); eğer bu sendika kendi üye olduğu sendika değilse, yani kişi ona biat etmemiş de dik durmuş ve başka sendikaya serbest (!) bir şekilde üye olmuşsa, o zaman bu işleri savsaklayıp geciktirebiliyor. Çünkü bu kişiler kanunlara bile karşı gelmeyi alışkanlık haline getirmişler. 16. Madde ile devam edelim...
Her üye üyelikten serbestçe çekilebilir. Üyelikten çekilme, çekilmek isteyen kamu görevlisi tarafından, üç nüsha olarak doldurulup imzalanan üyelikten çekilme bildiriminin kurumuna verilmesi ile gerçekleşir. Kurum görevlisi, kayıt numarası ile tarih verilen çekilme bildiriminin bir suretini derhal üyeye vermek zorundadır. Kamu işvereni, bildirimin bir örneğini on beş gün içinde sendikaya gönderir. Çekilme, kamu işverenine başvurma tarihinden başlayarak otuz gün sonra geçerli olur. Çekilenin bu süre içinde başka bir sendikaya üye olması halinde yeni sendikaya üyeliği, bu sürenin bitim tarihinde kazanılır. Üyenin, sendikadan çıkarılma kararı sendika merkez genel kurulunca alınır. Çıkarma kararı, çıkarılana ve işverene yazı ile bildirilir. Çıkarma kararına karşı üye, bildirim tarihinden itibaren on beş gün içinde görevli iş mahkemesine itiraz edebilir. Mahkeme iki ay içinde kesin karar verir. Üyelik, çıkarılma kararı kesinleşinceye kadar sürer. Burada sorunlar biraz daha büyüyor. 16 maddenin 1. fıkrasında belirtildiği üzere üye, üyelikten serbestçe (!) çekilmek istiyor. “Dur bakalım! Nerede o serbestlik? Serbest gezen tavuklarda bile böyle bir serbestlik yok kardeşim. Sen ne yaptığını sanıyorsun? Bana sordun mu? Benden icazet aldın mı? Ne yapmaya çalışıyorsun hem? Benim müdürlüğüme zarar mı gelsin? Alsınlar mı istiyorsun beni görevden?” Kulağa hiç de yabancı gelmiyor değil mi bu cümleler?
Bütün bu bahsettiğim sorunların çözümü çok basit aslında. Nasıl ki işçiler e-devlet kapısı üzerinden yaklaşık 6 yıldır istediği sendikaya üye olabiliyor, üyeliği başvuru yaptığı tarih itibariyle kabul ediliyorsa ve istediği zaman serbest bir şekilde yine e-devlet kapısı üzerinden çekilme işlemini gerçekleştirebiliyor ve bu çekilme bildirimi eş zamanlı olarak bakanlığa ve sendikaya ulaşıyorsa, kamu çalışanları da bu uygulamadan faydalanmalıdır. Hem de en kısa sürede! e-Devlet Kapısı üzerinden 7 Kasım 2013’ten bu yana sunulan hizmetlerden biri de “İşçi Sendikalarına Üyelik İşlemleri” hizmetidir. İşçiler bu hizmet ile işçi sendikalarına üyelik ve istifa işlemlerini yapabilmekte, üye oldukları sendika hakkında bilgi alabilmektedirler. Aynı hizmetin e-Devlet Kapısı üzerinden “Memur Sendikalarına Üyelik İşlemleri” başlığı altında memurlar için de verilmesi gerekli olup, memurlar bu imkan ve kolaylıktan mahrum bırakılmamalıdır. Memurların; kendilerini baskı altında hissetmeden, bürokratik işlemler ile uğraşmadan memur sendikalarına üye olabilmelerine veya üyelikten çekilebilmelerine imkan tanıyacak olan bu entegrasyonun en kısa sürede sağlanması gerektiğine inanıyoruz. Saygılarımla…
Çağlar KILIÇ Maarif-Sen Genel Başkan Yardımcısı #SendikaÜyeliği #eDevlet #MaarifSen #MuallimHareketi
|
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |
Yazarın diğer yazıları |
AŞK İLE BİRDENBİRE - 21/12/2018 |
Aşk İle Birdenbire |