• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/maarifsen
  • https://www.twitter.com/maarifsen
  • https://www.instagram.com/maarifsen
  • https://www.youtube.com//channel/UCXX727pYLXon8RIb0UWiUuA/videos?view_as=subscriber
Çevrimiçi Üyelik

Yayınlarımız
Akif Keten
aketen@maarifsen.org
SAYIMIZ
12/04/2019

Sayı tarihin ilk yıllarından beri insanların dikkatini çekmiş ve ilkçağda Pisagorcular evreni var edenin sayı olduğunu düşünmüşler.

Tarih boyunca birçok medeniyet ve dinde sayılar karşımıza çıkmaktadır. Türklerin Şamanizm inanışlarında bir, üç, yedi, dokuz ve kırk sayıları önemli yer tutar.

Dinimizde de ibadetler, zikir ve tesbihatlarda sayı kendine yer bulur. Namazların rekatları Kâbe’yi belirli bir sayıda tavaf etmek, tesbihattaki rakamlar sayıyla ilgili bizi düşünmeye sevk eder. Alem altı günde yaratılmış ve gök yedi kat inşa edilmiştir. Bir sayısı manen 1 milyondan daha büyüktür.

Türk tasavvuf kültüründe üçler yediler kırklar meclisi, nefsin mertebeleri gibi ifadelerde de yine sayı karşımıza çıkmakta.

Bazen hassaslığı (kılı kırk yarmak )bazen korkaklığı anlatır sayılar.

Sayı birçok kişinin aklını çelmiştir. 13 sayısından korkandan 19 sayısını kafaya takanlara tutun, depremi bildiğini iddia edenlere ve hatta kıyameti sayılar üzerinden tahmin etmeye çalışanlara kadar birçok kimse sayıdan dolayı şaşırmıştır.

Bu gün en çok üye sayısına sahip sendika başkanı da bu şaşırma halini yaşıyor maalesef. Sayı kazanmak için çirkefleşen basket oyuncusundan daha beter bir halde bulunuyor. Bütün memurları temsilen masaya oturan başkan anlaşılan sadece sözleşmeye 3,5 atmıyor. Gelecekten terdirginlik duyuyor. Yetkisiz sendikalardan farkımız yok diyor. Masaya tek başına oturmak ve toplu sözleşme ikramiyesini sadece kendilerine pay etmek tek derdi olmuş. Bütün üyelerinin talebi bu yönde değilken böyle bir talepte bulunmak nasıl bir akıl şaşırmasıdır. Yetkili sendika olarak öğretmene karşı işlenen şiddet olaylarında ortalığı ayağa kaldırmak varken gücünüzün yetmeyeceği işlere kalkışmak anlamsız oluyor. Son toplu sözleşmede aslan gibi kükreyip kedi gibi imza atmak sendikacılık anlamında notunuzu vermek için yeterli. Duruştan kuruşlu işlere geçiş nasıl bir eksen kaymasıdır. Akif İNAN benim görüşümün tam zıddı da olsa haksızlığa uğrayanın hakkını tutup kaldırmak benim sendikacılık anlayışımdır derken Akif İnan felsefesi üzerinden sendikacılık yapanlar ne yapmaya çalışıyor. Sendikalarından rahatsızlık duyup içerden mücadele edecek arkadaşlara da buradan selam olsun.

Eğer yetkili sendikanın bu talebi karşılık görecekse bizim de devletimize teklifimiz toplu sözleşme ikramiyesi hiç biri için verilmesin. Azdan az çoktan çok gider.

Sayının çokluğunun işe yaramadığını şu ilahi beyanlar ortaya koymaktadır: Tâlût, ordu ile hareket edince, “Şüphesiz Allah, sizi bir ırmakla imtihan edecektir. Kim ondan içerse benden değildir. Kim onu tatmazsa işte o bendendir. Ancak eliyle bir avuç alan başka.” dedi. İçlerinden pek azı hariç, hepsi ırmaktan içtiler. Tâlût ve onunla beraber iman edenler ırmağı geçince, (geride kalanlar) “Bugün bizim Câlût’a ve askerlerine karşı koyacak gücümüz yok.” dediler. Allah’a kavuşacaklarını kesin olarak bilenler (ırmağı geçenler) ise şu cevabı verdiler: “Allah’ın izniyle büyük bir topluluğa galip gelen nice küçük topluluklar vardır. Allah, sabredenlerle beraberdir.” (Bakara 249)

İktidarın ortağı olmakla birlikte büyük bir imtihandan geçtiniz. Suyu bir avuç içmeniz gerekirken ırmağın yönünü değiştirmeye çalıştınız.

Allah birçok yerde, bu arada Huneyn Savaşı’nda gerçekten size yardım etmiştir. O gün sayıca çokluğunuza güvenmiştiniz, fakat bunun size hiçbir yararı olmamıştı; o yer geniş olmasına rağmen size dar gelmiş, nihayet geriye çekilmeye başlamıştınız. (Tevbe 25)

Çok üyeye sahip olmak sizi her zaman başarılı yapmaz. Hakka ve hakikate olan bağlılığınız sizi güçlü yapar.

Çoğunluğun ve insanların çoğunun nasıl da yanlış yaptıklarına ilahi hitapta bulabiliriz. Sadece iki örnek:

  • En'am Suresi, 116. ayet: Yeryüzünde olanların çoğunluğuna uyacak olursan, seni Allah'ın yolundan şaşırtıp-saptırırlar. Onlar ancak zanna uyarlar ve onlar ancak 'zan ve tahminle yalan söylerler.'
  • Yunus Suresi, 36. ayet: Onların çoğunluğu zandan başkasına uymaz. Gerçekten zan ise, haktan hiçbir şeyi sağlayamaz. Şüphesiz Allah, onların işlemekte olduklarını bilendir.

Gelelim bizim sayımıza. Kırkımız çıkmadı ama üçler yediler kırklar meclisini kuracak sayıya ulaştık.

Say’imiz gayretimiz ise sayımızla alakalı değildir.



1081 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

SEÇİMİMİZ - 11/05/2023
Yapılacak işlerden hayr olanı seçmek ise İHTİYAR kelimesinin karşılığıdır. İhtiyar seçmek demektir.
SüKÛTUMUZ - 22/03/2023
Bazen söylenecek söz bulamaz insan ve susar. Susmak kimi zaman sessiz bir öfkedir bazen içten bir teslimiyet.
KİTABIMIZ - 27/01/2023
Bu yazının muhatabı sensin kardeşim. Bu yazının muhatabı benim. Bu yazının muhatabı bir kitle ya da oluşum değil, fert fert herkes.
KİMLİĞİMİZ - 18/12/2022
Bu raddeye kadar birilerini incitecek söz kullandıysam hak etmişsinizdir. Özür dilerim daha fazlasını kullanamadığım için...
RESMİ YALAN; "İSTATİSTİK" - 17/12/2022
Üç çeşit yalan vardır: Yalan, kuyruklu yalan ve istatistik.
AHLAKSIZ TEKLİF II - 13/12/2022
Sebep ne olursa olsun bundan sonra bizim için sendikacılık daha zevkli hale gelmiştir. İddiasından vurulanların yüzüne vurulacak somut bir argüman ortaya çıkmıştır.
ANADİLİMİZ - 11/12/2022
Esas anadilimiz insanlıktır. İnsan olmayanın dili de dini de olmaz.
SİYASETİMİZ - 15/10/2022
Dört yıl evvel sendika kurma düşüncesi ile toplandığımızda ahitleştiğimiz konuların başında siyasi konulara meze olmadan, hiçbir siyasiden icazet alamaya gerek duymadan eylem ve söylemlerde bulunmaktı.
KARİYER BASAMAKLARI ÜZERİNE - 31/07/2022
Meslek kanunu nihayetinde çıkmış fakat dağ fare doğurmuştur. Beklentileri karşılamaktan uzak, sahanın görüşü alınmadan çıkan, öğretmenlerimizin hak ve hukukunu korumaktan bahsetmeyen bir kanunla karşı karşıyayız
 Devamı
Sosyal Medya
MaarifTV
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam97
Toplam Ziyaret213539