• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/maarifsen
  • https://www.twitter.com/maarifsen
  • https://www.instagram.com/maarifsen
  • https://www.youtube.com//channel/UCXX727pYLXon8RIb0UWiUuA/videos?view_as=subscriber
Yayınlarımız
Yavuz Yıldız
yyildiz@marifsen.org
EĞİTİM VE KARAKTER
04/10/2019


Bize bir insan mektebi lazım. Bir mektep ki, bizi kendi ruhumuza kavuştursun; her hareketimizin ahlaki değeri olduğunu tanıtsın; hayâya hayran gönüller, insanlığı seven temiz yürekler yetiştirsin; her ferdimizi milletimizin tarihi içinde aratsın; vicdanlarımıza her an Allah’ın huzurunda yaşamayı öğretsin… (TMD, 47).
 
Muallim ruh doktorudur. Muallimi bu karakterleriyle tanımayıp onun millet ruhunun çapacısı olduğuna inanmayan bir zihniyet muallimi basit bir memur kadrosu haline koyar ve her tarafından çiçeklenecek kültür ağacını kökünden baltalar. (TMD, 76).
 
Talebe, hakikatler peşinde koşmayı meslek edinen insandır, gayesi mânevî olgunlaşma olan bir mesleğin insanıdır, mekteplerin diploma müşterisi ve istikbalin mevki dilencisi değildir. (TMD, 114). Yarım ilim ve yarım ahlak her felaketi getirebilir. Biz, tahsilden önce hayâyı pekiyi bilen, kendini bilen, cesur, fedakâr, vatansever, imanlı bir nesle okullarımızın kutsal kapısını açmak zorundayız.
 
Bugün içimizde yapmak, yaratmak, yaşatmak ideali nedir bilmeyerek, sırf kazanmak, apartman, otomobil sahibi olmak için yaşayanlar çoğalmaktadır. Medeniyet, satın alınır zannettik, elbiseyi aldık, insanı göremedik bile ve hazır aldığımız bu teknik, sahibi tarafından kullanılamayan, sahibine yabancı bir gizli el tarafından sahibinin hesabına ve onun varlığında kullanılan bir bıçak gibi, benliğimizde derin yaralar açtı. Biz ağacı yetiştirmeden meyvesini toplamaktan zevk aldık. Hakikat aşkını duymuş nesiller yetiştirmeden, insan hayatının değerine dair bir cümle öğretmeden, ilmin meyveleri olan, hakikatin yemişleri olan teknik vasıtaları memlekete doldurduk. (Kültür ve Medeniyet, 24)
 
Bizler evlatlarımızı yetiştirirken sadece eşya, tabiat bilgisi verirsek bir tarafları daima eksik kalmış şekilde yetiştirmiş oluruz. Temiz ruhlu çocuklarımıza, sağlam bir karakter ve sarsılmaz bir irade aşısı yapmak istiyorsak; fikri ve zekai bilgileri vermeden; manevi kudretin bilgisi yanında ayrıca değerlerimizin bilgisiyle tam yoğurmamız gerekir. His ve ruh gıdasını alamamış çocuklardan ne yazık ki menfaat makinasından başka bir şey çıkmıyor. Sadece maddiyat ve âlemin bilgileriyle doldurulan fakat değerlerimizden ve maneviyatımızdan yoksun zihinle yetiştirilen evlatlarımızın karakterlerinde; merhamet ve vicdan, vefa ve duygudaşlık, hoşgörü ve yardımseverlik gibi özelliklerin gelişmesini beklemek; ümitleri çok ötelemek, çok uzaklara bırakmak anlamına gelecektir.
 
Anne bir ayna, baba bir ayna, toplum bir ayna ve muallim bir aynadır. Karakter sahibi anne, baba ve muallimlerin elinde yetişen çocukların istenen karaktere sahip bir şekilde yetişeceği aşikârdır.
 
Sadece maddeyi düşünen, heyecanını kaybetmiş, avare, lakayt, pişkin ve utanmaz bir mizaca sahip nesiller yerine; gelecek hayalleri olan, gayesi olan, yüksek seciyeli, vatanperver ve edebin en büyük hazine olduğu bilincindeki bir nesil yetiştirmektir gayemiz.
 
Atalarımızın hedefleri vardı, sönmez heyecanları vardı, Anadolu’yu yurt edinmek, İstanbul’u fethetmek gibi idealleri-gayeleri vardı. (İdealinde bir karakteri olduğunu ve onun sonsuzluğa çevrili bir tarafı ve hiçbir menfaat endişesine bağlı olmadığı unutmamalıyız.) Kültür ve medeniyetimizin kanını damarlarında taşıyan evlatlarımıza; tarihimizin gerçeklerini tam ve doğru öğretmek, medeniyetimizin karakteristik özelliklerini kazandırmak, “vatanını, milletini en çok seven işini en iyi yapandır” mantığını verebilmek; menfaatleri uğruna değerlerinden vazgeçmeyecek şahsiyetleri yetiştirmek elimizde.

Beklediğimiz, aradığımız, heyecanını duyduğumuz “özlenen karakterleri”, özünde maarif heyecanını duyan muallim ordusuyla; metotlu, milli ve ayakları yere basan bir eğitim sistemi ile nesillerimizi şekillendirmekte “mesuliyet” hepimizin…
 
Karakterin önemini anlatan güzel bir hikâye ile yazıma son veriyorum.

Padişah vezirine sormuş:
-Eğitim mi önemlidir karakter mi?
Vezir düşünmeden cevap vermiş:
-Karakter padişahım.
Vezirinden bunu ispatlamasını isteyen padişah, memleketin her yerine tellallar çağırmış: “Duyduk duymadık demeyin en iyi hayvan eğiticisine yüz kese altın”…
Vezir en iyi hayvan eğiticisini padişahın huzuruna çıkartmış.
Padişah hayvan eğiticisine sormuş:
-Bir kediye tepsiyle servis yapmayı ne kadar zamanda öğretebilirsin?
-6 ayda öğretirim padişahım…
6 ayın sonunda saray erkânı toplanmış. Eğitilen kedi elinde tepsi servis yaparken, padişah vezirine tekrar sormuş:
-Vezir! Eğitim mi önemlidir karakter mi?
Vezir padişahın sorusuna cevap vermeden önce, cebinde hazır tuttuğu fareyi yere bırakmış. Bunu gören kedi, tepsiyi attığı gibi farenin peşinde koşmaya başlamış.
Tabi 6 aylık eğitimde boşa gitmiş. Vezir cevap vermiş:
-Karakter önemlidir padişahım, bu da ispatıydı…


Karakterini menfaati uğrunda harcayan, dünyalık bir çıkarı için aldığı tüm eğitimleri bir kenara iten bir insan olmaktan Allah hepimizi muhafaza buyursun. Âmin.
 
Kalın Sağlıcakla…
 
Yavuz YILDIZ
Maarif-Sen Genel Başkan Yardımcısı



1126 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ÂMİN ALAYI VE İBRETLİK BİR KISSA - 05/03/2022
Âmin Alayları, Osmanlı’da çocukların Kuran ve ahlak bilgilerinin öğretildiği ilk mektebe başlarken düzenlenen merasime denirdi.
ÖĞRETMEN KİMDİR? - 24/11/2021
Âdemoğlunu, beşikten alarak mezara kadar götürüp teslim eden, dünyanın en büyük mesuliyetine sahip insan muallimdir.
Eğitim Sistemimiz Nasıl Başarılı Olur? - 31/08/2021
Acaba Türkiye "okuma, matematik ve fen bilimi" alanlarının tamamında OECD ortalamasının altında kalıyor? Çin, Finlandiya ve Estonya gibi ülkeler sıralamada en üst sıralara nasıl çıkabiliyor?
TERS-YÜZ EDİLMİŞ SINIF MODELİ - FLİPPED SINIF MODELİ - 13/03/2021
Çağımızın yeni koşullarında eğitimimizde yeni yapılanmalara ihtiyaç duyuyor. Bu yapılanmalardan biri de ters-yüz edilmiş sınıf modelidir.
21. Yüzyılda Öğretmen Olmak - 06/12/2020
Öğretmenlik en zor ama manevi olarak da en doyurucu mesleklerden birisidir. Etkin öğretmen olmak ise hiçbir zaman kolay değildi, hızla değişen ve globalleşen dünyada da kolay olmayacaktır.
YAZIK Kİ NE YAZIK - 29/09/2020
Çanakkale'de atalarımız tarafından kahramanca püskürtülen düşmanlar bu günlerde elini kolunu sallayarak çanak antenden ve internetten evlerimizin içine girmiş durumda ve aile kurumunu dinamitleme ve zehirleme işini son hız yürütmeye devam ediyorlar.
UZAKTAN EĞİTİM ÜZERİNE - 20/05/2020
“Yeryüzünün gerçek fatihleri kalpleri kazananlardır.” Nurettin Topçu
Asr-ı Saadet Muallimi: Ömer Hocamız - 06/05/2020
Ölüm güzel şey, budur perde ardından haber... Hiç güzel olmasaydı ölürmüydü peygamber?... Öleceğiz müjdeler olsun,müjdeler olsun! Ölümüde öldüren Rabbe secdeler olsun! (NFK)
MAARİF VEKÂLETİNİN KURULUŞUNUN 100. YILI - 02/05/2020
“Bir Ülkenin Geleceği O Ülke İnsanının Göreceği Eğitime Bağlıdır” (Albert Eisntein)
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam113
Toplam Ziyaret195931