• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/maarifsen
  • https://www.twitter.com/maarifsen
  • https://www.instagram.com/maarifsen
  • https://www.youtube.com//channel/UCXX727pYLXon8RIb0UWiUuA/videos?view_as=subscriber
Çevrimiçi Üyelik

Taleplerimiz
Yayınlarımız
MaarifTV
Akif Keten
aketen@maarifsen.org
OKUL MÜDÜRLERİNİN BÂRI
22/09/2020

Mehmet Akif Safahat’ında Kocakarı ve Ömer şiirinde devlette sorumluluk sahibi olanların nelerle karşılaşacağını ve sorumluluğun büyüklüğünü Hz. Ömer’in dilinden aşağıdaki dizelerle aktarmaktadır. Şiiri bilmeyenler için şiirin bu kısmına kadar özetleyelim. Medine sokaklarında geceleri dolaşan Hz. Ömer şehrin kenarında bir çadırda yetim torunları için kazanda taş kaynatan bu arada da ağlayan çocukları susturmaya çalışan yaşlı teyzenin feryatlarını duyar. Hz. Ömer kendini tanıtmaz yaşlı teyzeye ve neden halifeden yardım istemediğini sorar. Teyze beddua eder halifeye. Teyzenin yakınmalarını haklı bulan Hz. Ömer ambara gider ve yükünü alır, yardım etmek isteyen refakatçiye izin vermez ve der ki:

Kenâr-ı Dicle’de bir kurt aşırsa bir koyunu,
Gelir de adl-i İlâhî sorar Ömer’den onu!
Bir ihtiyar karı bî-kes kalır, Ömer mes’ul!
Yetîmi, girye-i hüsrân alır, Ömer mes’ul!
Bir âşiyân-ı sefâlet bakılmayıp göçse:
Ömer kalır yine altında, hiç değil kimse!
Zemîne gadr ile bir damla kan dökünce biri:
O damla bir koca girdâb olur boğar Ömer’i!
Ömer duyulmada her kalbin inkisârından;
Ömer koğulmada her mâtemin civârından!
Ömer halîfe iken başka kim çıkar mes’ul?
Ömer ne yapsın; İlâhî, beşer zalûm ü cehûl !
Ömer’den isteniyor beklenen Muhammed’den...
Ömer! Ömer! Nasıl aldın bu bârı sırtına sen?

Sorumluluk makamında olanların mutlaka okuması gereken bir şiirdir bu. Dikkat edilirse şiirde halifenin sorumluluğunun yanında yetkileri de vardır. Yetkisiz sorumluluk zulümden başka bir şey değildir.

Okul müdürlüğü milli eğitim bakanlığının önemli yönetim organlarından bir tanesidir. Bir nevi toplumun yapı taşı olan ailenin karşılığı okul, aile reisinin karşılığı da okul müdürlüğüdür. Okul müdürlüğünü üstlenen bir görevli anında, adeta tonlarca yükün altına girmiş gibi oluyor. Her gelen yeni uygulamalar okul idarelerine iş yükü getiriyor. Milli Eğitim Bakanlığının dışında Sağlık Bakanlığı da, İçişleri Bakanlığı da, Maliye Bakanlığı da, Tarım Bakanlığı da zaman zaman okul idarelerine iş yükü yüklüyor. Haliyle eğitim öğretime harcayacak enerji bulamıyor okul yönetimleri.

Mehmet Akif’in bu şiirinden mülhem şunları yazdım naçizane;

Serviste gelirken kaza incitse yavrumuzu

Bakanlık  gelir de müdürden sorar onu

Kantinden zarar görse öğrenci müdür mesul

Öğrencinin psikolojisi bozulsa müdür mesul

Öğrenci kavga edip kan dökse yere

İdareci yerinden olur yok yere

Yabancı uyruklusu, boşanmış aile mağduru

Müdür tarafından sağlanmalıdır uyumu

Müdürden bekleniyor bakandan beklenen

Müdür müdür bu bârı sırtına niye aldın sen



Yazıya son vermeden biraz açıklama yapmakta fayda var. Okul müdürlüğüne yeni başladığım bu günlerde bu yazıyı yazarak ne kadar sıkıntılı ve meşakkatli bir yolculuğa çıktığımın farkında olduğumu belirtmek istedim. Burada Hz Yusuf örneği aklıma geliyor. Kralın rüyasını yorumlayıp nasıl davranmaları gerektiğini söylediği gibi ayrıca göreve de talip oluyor. Biz sendika olarak eğitimle ilgili fikirlerimizi paylaşmakla birlikte yönetim kademesinde de üzerimize düşeni yapmaya da aday olduk. Bu kadar angarya ve gereksiz işlerle uğraşan okul idarelerinin eğitim ve öğretim üzerinde etkili bir rolü olacak gibi görünmüyor. Aşkla şevkle başladığımız bu yolda önümüze çıkan engelleri ve angaryaları yazmaya devam edeceğiz. Şimdilik bu kadar yetsin.

Başlıktaki bâr kelimesi yük anlamına gelmektedir. Yazının burasına kadar “bar” bekleyenlerin yazıyı tekrar okumasında fayda var.

 

 

 



879 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KİTABIMIZ - 27/01/2023
Bu yazının muhatabı sensin kardeşim. Bu yazının muhatabı benim. Bu yazının muhatabı bir kitle ya da oluşum değil, fert fert herkes.
KİMLİĞİMİZ - 18/12/2022
Bu raddeye kadar birilerini incitecek söz kullandıysam hak etmişsinizdir. Özür dilerim daha fazlasını kullanamadığım için...
RESMİ YALAN; "İSTATİSTİK" - 17/12/2022
Üç çeşit yalan vardır: Yalan, kuyruklu yalan ve istatistik.
AHLAKSIZ TEKLİF II - 13/12/2022
Sebep ne olursa olsun bundan sonra bizim için sendikacılık daha zevkli hale gelmiştir. İddiasından vurulanların yüzüne vurulacak somut bir argüman ortaya çıkmıştır.
ANADİLİMİZ - 11/12/2022
Esas anadilimiz insanlıktır. İnsan olmayanın dili de dini de olmaz.
SİYASETİMİZ - 15/10/2022
Dört yıl evvel sendika kurma düşüncesi ile toplandığımızda ahitleştiğimiz konuların başında siyasi konulara meze olmadan, hiçbir siyasiden icazet alamaya gerek duymadan eylem ve söylemlerde bulunmaktı.
KARİYER BASAMAKLARI ÜZERİNE - 31/07/2022
Meslek kanunu nihayetinde çıkmış fakat dağ fare doğurmuştur. Beklentileri karşılamaktan uzak, sahanın görüşü alınmadan çıkan, öğretmenlerimizin hak ve hukukunu korumaktan bahsetmeyen bir kanunla karşı karşıyayız
SENDİKAL ŞİİR - 07/02/2022
ŞİİRLE SENDİKACILIK DENEMESİ
MANEVİ HATA - 01/02/2022
İnsan hata ile maluldür. En doğrusu hatadan erkenden dönmektir. Hatayı kabul etmekte bir erdemdir. Yapılan hatalardan kaynaklanan haksızlıklarının giderilmesi vicdanlardaki yaraya merhem olması için elzemdir.
 Devamı
Sosyal Medya
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam105
Toplam Ziyaret184117