• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/maarifsen
  • https://www.twitter.com/maarifsen
  • https://www.instagram.com/maarifsen
  • https://www.youtube.com//channel/UCXX727pYLXon8RIb0UWiUuA/videos?view_as=subscriber
Yayınlarımız
Akif Keten
aketen@maarifsen.org
YÖNETİCİLİK YÖNETİMİNİ YÖNETEMEME
23/02/2021

Yönetici atamaları ile ilgili yönetmelik son yirmi yılda yirmiye yakın kez değiştirildi ve halen istenilen özelliklere sahip değil. Milli eğitimde köklü reform yapılamadığının ve istenilen düzeye getirilemediğinin konuşulduğu bu günlerde sendikaların dile getirdiği ve Sayıştay raporundan alıntılar yaptığı konulardan bir tanesi yönetici atamaları ile ilgiliydi. Yönetici atama işlemleri dün olduğu gibi bu gün de eş dost ilişkilerinin yürütüldüğü arpalık gibi kullanılmaktadır. Acı olan şu ki bu güne kadar değişik zaman dilimlerinde bu pastadan nemalanan sendikaların hepsi de bu durumdan şikâyetçi olmaktadır. Mülakatla istediği her okula müdür atayan yetkili sendika da, şu an her ilçeye bir şube müdürü yerleştirmeye çalışan yavru yetkili sendika da durumdan şikâyetçi. Şikâyetlerinin özünde eğitim öğretim derdi değil de pastadan büyük payı alamıyor olmanın sancıları yatıyor. Maarif Sen olarak bizim bu konuda önerilerimiz ise kişiye ve zamana göre değişmeyen, sendika farkı gözetmeyen bir sistemin kurulması yönünde. Sorun ulusal ise çözümün evrensel olması gerekir.

 Bu gün idareci arkadaşlarımızın birçoğu karşılaştığı bir sorunun çözümünü bulmak için kanun, yönetmelik, yönerge karıştırmıyor,  tanıdık idareci arkadaşlarından destek alıyor. Haklılar da. Çünkü MEB mevzuatı adeta yamalı bohçaya dönüşmüş, derli toplu bir mevzuat ortaya konulmamıştır ve  karşılaşılan sorunlar görüş yazıları ile çözülmeye çalışılmaktadır.

İdareciliğe yeni başlayan görevlilerin elinde hangi işle ilgili ne yapacaklarını bildiren talimat belgeleri olmalıdır. Bu gün hızla değişen yönetmelikler ve yönergelerin olduğu ortamda bakanlığımız, personeli için idarecinin el kitabını çıkarmalıdır. Böylece her okulda ayrı bir işlem tesis edilmemelidir. Uygulamada birlik sağlanması için yapılacak bu çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bakanlığın böyle bir çalışma içerisinde olduğu duyumunu almış bulunmaktayız. Hala gün yüzüne çıkmayan bu kılavuzun bir an önce faaliyete geçmesini sabırsızlıkla bekliyoruz.

Yöneticilerimizi yetiştirmeden onları atamak ve onlara sorumluluk yüklemek hem devletimiz açısından hem de insanımız açısından faydadan uzak bir uygulamadır.  Zaten ikinci görev olarak yaptığımız idarecilik görevinin sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesi için gerekli yetiştirme ve rehberlik hizmetinin bakanlığımız tarafından verilmesi gerekmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı müdür ve müdür yardımcısı yetiştirme kursları açılmalıdır bu kursları bitirenler arasından yazılı sınavla yöneticiler seçilmelidir. Bu yöneticilik vasfı il değiştirdiğinde de kullanılmalıdır. Kurslar da eğitimler hakkıyla verilmelidir. Bir idarecinin yükümlü olduğu alanlar konunun uzmanları tarafından anlatılmalıdır. Yeni yönetmelikte bulunan sertifika alma işlemi idareci yetiştirmeyi barındırıyorsa isabetli bir işlem olmuş olur.

Yönetici yetiştirme programı sayesinde idareci olmak isteyen öğretmenlerimizin işleyişe hakim olmaları sağlanacaktır. Okul döneminde eğitim öğretimi engellemeden açılacak olan bu kurslarda başarılı olan adayların yazılı sınava girmeleri sağlanacak, bu sınavdan başarılı olanların da başvuru yapmaları durumunda idareci olarak atanmalarına imkan verilecektir. Bakanlık yönetici atama işlemlerini önemsiyor ise bu gün hali hazırda uygulanan mtsk uygulama sınavlarında yapılan çalışmanın bir benzerini yönetici atamalarında da tatbik etmelidir.

Mtsk direksiyon sınavlarında görev alacak olan öğretmenlerimizin sürücü belgesine sahip olması gerekiyor. İdarecilik için de idarecilik belgesi alması gerecek. Bunun için yöneticilik belgesi veren bir sistem kurulmalıdır. Bu belgeye sahip olanların içinde isteklilerin atanması yapılmalıdır.

İdareci olarak görevlendirilmek isteyen bir öğretmenin derhal yönetici yetiştirme programına alınması gerekmektedir. Uygulamalı olarak idari işlemlerin öğretilmesi gerekmektedir. Yapılacak işlemler belli aslında. Okulları denetlemeye gelen müfettişlerimiz uygulamadaki sıkıntıların nereden kaynaklandığını gözlemlemekte ve idarecilerin nerelerde hata yaptıklarını iyi bilmektedir. Amaç üzüm yemekse hatalar yapılmadan gerekli bilgilendirme ve yönlendirmelerin yapılması gerekmektedir.

İcra yetkisi ben de olsa ülkemin eğitim sistemin yönetici atamalarını şu şekilde yapardım:

 Her sene her ilde yönetici olmak isteyenleri kurslara alır bir idarecide olması gereken bütün yeterlilikleri adaylara kazandıracak eğitim verirdim. Ardından bu konuları kapsayan merkezi bir sınavla bir sıralama yapar bunun neticesinde mülakat olmaksızın idarecileri yerleştirirdim. Okulların idareci eksiği olduğu durumlarda kurslara katılmayıp görevlendirme çalışacak idarecilerimize de aynı eğitimi verir, eğitimin ardından görevlendirilmesinin yapılmasını sağlardım. Eğer yönetici bulmakta zorlanıyorsam bu defa yöneticiliği cazip hale getirecek işlemleri tesis ederdim.  Zira bazı okullarımızda yönetici bulmakta zorlanılmaktadır. Yönetici ihtiyacını rica minnet kabul ettirdiğimiz arkadaşlarımıza en azından görev süreleri içinde karşılaşacakları sıkıntılar ve yapmaları gereken işlemlerle ilgili eğitim verilmelidir. Bu vesileyle geçici görevlendirme ile çalışıyor olsa da imza attığı belgelerden sorumlu sayılacak olan arkadaşlarımız için önemli bir hizmete imza atılmış olur.



547 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

SEÇİMİMİZ - 11/05/2023
Yapılacak işlerden hayr olanı seçmek ise İHTİYAR kelimesinin karşılığıdır. İhtiyar seçmek demektir.
SüKÛTUMUZ - 22/03/2023
Bazen söylenecek söz bulamaz insan ve susar. Susmak kimi zaman sessiz bir öfkedir bazen içten bir teslimiyet.
KİTABIMIZ - 27/01/2023
Bu yazının muhatabı sensin kardeşim. Bu yazının muhatabı benim. Bu yazının muhatabı bir kitle ya da oluşum değil, fert fert herkes.
KİMLİĞİMİZ - 18/12/2022
Bu raddeye kadar birilerini incitecek söz kullandıysam hak etmişsinizdir. Özür dilerim daha fazlasını kullanamadığım için...
RESMİ YALAN; "İSTATİSTİK" - 17/12/2022
Üç çeşit yalan vardır: Yalan, kuyruklu yalan ve istatistik.
AHLAKSIZ TEKLİF II - 13/12/2022
Sebep ne olursa olsun bundan sonra bizim için sendikacılık daha zevkli hale gelmiştir. İddiasından vurulanların yüzüne vurulacak somut bir argüman ortaya çıkmıştır.
ANADİLİMİZ - 11/12/2022
Esas anadilimiz insanlıktır. İnsan olmayanın dili de dini de olmaz.
SİYASETİMİZ - 15/10/2022
Dört yıl evvel sendika kurma düşüncesi ile toplandığımızda ahitleştiğimiz konuların başında siyasi konulara meze olmadan, hiçbir siyasiden icazet alamaya gerek duymadan eylem ve söylemlerde bulunmaktı.
KARİYER BASAMAKLARI ÜZERİNE - 31/07/2022
Meslek kanunu nihayetinde çıkmış fakat dağ fare doğurmuştur. Beklentileri karşılamaktan uzak, sahanın görüşü alınmadan çıkan, öğretmenlerimizin hak ve hukukunu korumaktan bahsetmeyen bir kanunla karşı karşıyayız
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam182
Toplam Ziyaret196000