• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/maarifsen
  • https://www.twitter.com/maarifsen
  • https://www.instagram.com/maarifsen
  • https://www.youtube.com//channel/UCXX727pYLXon8RIb0UWiUuA/videos?view_as=subscriber
Çevrimiçi Üyelik

Taleplerimiz
Yayınlarımız
MaarifTV
Akif Keten
aketen@maarifsen.org
TASARIM BİLİŞİM ATÖLYELERİ
12/03/2021

Bu yazımızda ortaokullarda okutulan ortak paydası teknoloji olan iki dersi ele alacağız. Bu derslerimiz bilişim teknolojileri dersiyle teknoloji tasarım dersi.  

Bilişim teknolojileri dersi ortaokul 5 ve 6. Sınıflarda okutulan gençlerimizin bilişim ve yazılım alt yapıların atılmasını sağlayan derslerden bir tanesidir. Fakat bilim ve bilişime verdiğimiz önem bu derslere verilen önemle paralellik arz ediyor. Bilişim dersleri için okullarımızda yapılan bilişim sınıfları tablet dağıtımı gibi akamete uğramıştır. Şu an okulla eskiyen bilgisayarlarını yenileyemiyor. Yeni kurulan okullara da bu konuda kurulum yapılmıyor. Okul yöneticileri ve bilişim öğretmenleri ders verecekleri ortamın dizayn edilmesi için kendi imkânlarıyla sınıflarını donatmaya çalışıyorlar.

Üstelik yazılım ve bilişim çağında kendimize yer ayırmaya çalışırken ve günümüzde herkes bilgisayar ve ürünleriyle mutlaka ilişki halindeyken bu dersimizi iki yıl öğrencilerimize sunuyor devamını getiremiyoruz.

Sadece meslek liselerimizde bilgisayar bölümlerinde dersler varken buradaki öğrencilerimizi mühendislik yazdıklarında avantajları olmuyor. 4 yıl lise hayatı boyunca pratik eğitim alan öğrencilerimizin bu eğitimin üniversite bölümlerinde devam edebilmesi için lise boyunca sınava hazırlanan öğrencilerimizle yarışmak zorunda kalıyor. Eğitim bir birini tamamlayamıyor.

Yazılım ve bilişim geleceğin yaşam tarzını şekillendirecek unsur olarak görünüyor. Geleceği şekillendirecek ve şekillenen gelecekte kendini ifade edebilmek için ortaokulda verilen dersin yeterli olmadığı kanaatindeyim.

Diğer bir dersimiz de teknoloji tasarım dersimiz. Bilişim dersi öğrencilerimizin sanal alemde  var olabilmelerini sağlarken teknoloji tasarım derslerimiz öğrencilerimi gerçek hayata bağlayan ve onların psikomotor becerilerinin gelişmesi sağlayan önemli derslerimizden biridir. Bu dersimizde sadece 7 ve 8. Sınıflarda verilmektedir. Ne öncesi ne de lisede devamı verilmektedir. Patent almanın, bir icat bulmanın, telif eserler ortaya koymanın önemi herkesin malumudur. Bu amaca öğrencilerimiz hazırlayacak olan dersin adı da teknoloji tasarım dersleridir. Bu gün bakanlığımız okullar bünyesinde tasarım beceri atölyeleri kurarak okullarda öğrencilerimizin kendilerini ifade edebileceği alanlar oluşturmaya gayret etmektedir. Teklifimiz her liseye bir teknoloji tasarım atölyesi ve her atölyeye bir norm verilmesidir. Nasıl ki rehber öğretmeni derse girmese de okulun birçok yükünü almaktadır. Atölye öğretmenleri de öğrencilere bu anlamda rehberlik edecektir.  Ayrıca bu ders alanında yaşanan kadro sıkışması da öğretmenlerimizi mağdur etmektedir. Teklifimizin kabul edilmesi durumunda hem öğretmenlerimizin hareket kabiliyeti artacak hem de temeli olan öğrenciler kendilerine lisede rehberler bulacaktır.

Öğretmeni olmayan atölyeler süslü mekanlar olmaktan öteye geçmeyecektir. Bu mekanların üretimin ve mucitliğin merkezi olabilmesi için öğrencilerimize rehberlik edilmesi gerekmektedir.

Özetle teklifimiz şu; teknolojiyle yarışın yapıldığı bu günlerde bahse konu iki dersimizin ortaokullarda her şubede verilmesidir. Buna ek olarak atölye açılan her okula açılan atölyeyle ilgili bir normun açılmasıdır. Mesele bilişim çağında ayakta kalabilme meselesidir. İlgililerin dikkatine.



932 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KİTABIMIZ - 27/01/2023
Bu yazının muhatabı sensin kardeşim. Bu yazının muhatabı benim. Bu yazının muhatabı bir kitle ya da oluşum değil, fert fert herkes.
KİMLİĞİMİZ - 18/12/2022
Bu raddeye kadar birilerini incitecek söz kullandıysam hak etmişsinizdir. Özür dilerim daha fazlasını kullanamadığım için...
RESMİ YALAN; "İSTATİSTİK" - 17/12/2022
Üç çeşit yalan vardır: Yalan, kuyruklu yalan ve istatistik.
AHLAKSIZ TEKLİF II - 13/12/2022
Sebep ne olursa olsun bundan sonra bizim için sendikacılık daha zevkli hale gelmiştir. İddiasından vurulanların yüzüne vurulacak somut bir argüman ortaya çıkmıştır.
ANADİLİMİZ - 11/12/2022
Esas anadilimiz insanlıktır. İnsan olmayanın dili de dini de olmaz.
SİYASETİMİZ - 15/10/2022
Dört yıl evvel sendika kurma düşüncesi ile toplandığımızda ahitleştiğimiz konuların başında siyasi konulara meze olmadan, hiçbir siyasiden icazet alamaya gerek duymadan eylem ve söylemlerde bulunmaktı.
KARİYER BASAMAKLARI ÜZERİNE - 31/07/2022
Meslek kanunu nihayetinde çıkmış fakat dağ fare doğurmuştur. Beklentileri karşılamaktan uzak, sahanın görüşü alınmadan çıkan, öğretmenlerimizin hak ve hukukunu korumaktan bahsetmeyen bir kanunla karşı karşıyayız
SENDİKAL ŞİİR - 07/02/2022
ŞİİRLE SENDİKACILIK DENEMESİ
MANEVİ HATA - 01/02/2022
İnsan hata ile maluldür. En doğrusu hatadan erkenden dönmektir. Hatayı kabul etmekte bir erdemdir. Yapılan hatalardan kaynaklanan haksızlıklarının giderilmesi vicdanlardaki yaraya merhem olması için elzemdir.
 Devamı
Sosyal Medya
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam105
Toplam Ziyaret184117