• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/maarifsen
  • https://www.twitter.com/maarifsen
  • https://www.instagram.com/maarifsen
  • https://www.youtube.com//channel/UCXX727pYLXon8RIb0UWiUuA/videos?view_as=subscriber
Çevrimiçi Üyelik

Yayınlarımız
Akif Keten
aketen@maarifsen.org
MANEVİ HATA
01/02/2022

Devlet denen organizmanın hayatta kalabilmesi ve sağlıklı işleyebilmesi için yazılı metinler gereklidir. Anayasanın başında olduğu yazılı metinler kanun yönetmelik ve genelgeler ile detaylı bir hale getirilir. Adeta devletin sinir hücrelerinin nasıl hareket edeceği belirtilir bu metinlerle. Kısaca hukuk dediğimiz bu metinler topluluğu, hak kavramının toplum nezdinde içselleştirilmesi için vardır. Bu metinler asla kutsal değildir. Vatandaşa hizmet ettiği oranda muteberdir. Hizmet etmediği, hakkını korumadığı hatta zulmettiği hissedildi ise o metinler çöpten daha değersizdir.

Haksızlığa uğradığını söyleyen biri hüküm veren bir mercie başvurduğunda, başvurulan merciinin hukuki değerlendirmelerden bir tanesi, itirazın maddi olarak değerlendirilmesidir. Yani yapılanlar kitaba uydurulmuş mudur? Eğer kitabına uydurularak bir haksızlık yapıldı ise maddi açıdan bir hata görülmediği için itiraz reddedilir.

Bu durum son mülakat işleminde yaşandı. Hem ekmeğini kazanmak hem sevdiği mesleği icra etmek düşüncesiyle devletin sınava aldığı kişiler, mülakat denilen; itibar suikastında kullanılan silahla vuruldular. Yapılan itirazlar ise maddi hata yok diye reddedildi.

Maddi hata yoksa manevi hata var. Bu hata hepimizi yakar. Defalarca şu lanet mülakatın kalkması için yazıp çiziyoruz. Çünkü bu ahın gelip bizi bulmasından korkuyoruz. Canını yaktığınız birisi canına kıysa, bunun vebali altında ezilmekten korkuyoruz. Gelecekte işe girecek olan evlatlarımızın onuruyla gururuyla işini ele alabilmesi için, kimseye minnet eylememesi için çırpınıyoruz.

Manevi hata hukuki uygulamayı gönüllerin kabul etmemesidir. Mülakat uygulaması da kimse tarafından kabul edilmemektedir. Bu zamana kadar aklı başında kimsenin mülakatı savunduğunu görmemekle beraber bu ucube uygulamanın devam ediyor olmasını hayretler içinde seyrediyoruz.

Herkes devlet kademesinde görev alacak değil. Devlet güvenlik gerekçesi ile herkesi göreve de almayabilir. Fakat hizmetine almayacağı kişiye bunun nedenini açıklamalı ki kimse o yanlışa tevessül etmesin. Hatta bu durum çok öncesinden bildirilmelidir. En basit ifadeyle kekemelerden öğretmen almayacağınızı insanlar üniversite tercihi yapmadan belirtin ki herkes ona göre tercih yapsın. Her ne ise kararınız, net olsun. Mülakat denilen haksızlık aleti ile insanların onurunu zedelemeyin.

TRT ekranlarında denk geldiğim bir film vardı; Hıçkırık. Film, öğretmen olmak isteyen Rami adında genç kadının tüm olumsuzluklara rağmen hayaline kavuşmasını konu ediniyordu. Rani’nin, sürekli tıkanıklık, kekemelik yaşadığı Tourette sendromunda bir hastalığı vardı. İlerde bir öğretmen olmak istemekte ancak çevresindeki insanlar, rahatsızlığı nedeniyle başka meslek seçmeleri gerektiğini söylemekteydi. Sonuçta başarılı bir öğretmen olmuştu. Devlet kendi kanalında bunu yayınlarken yetkilileri mülakatın gerekliliğini “kekeme biri varsa öğretmen olmasın diye yapıyoruz” şeklinde açıklıyor.

Bu mülakat uygulaması, insanın umutlarını ve hayallerini gömmek demektir. Yarın sorulur mülakatta elenen bu kardeşlerimize; hangi suçtan dolayı gömüldünüz diye. Kız çocuklarını diri diri toprağa gömenlerin akıl tutulması bu gün mülakatı savunanlarda var. Çünkü mülakatı yapanlar da insanların hayallerini, ümitlerini, yıllarını onlar hayata atılmak üzere iken gömüyorlar.

İnsan hata ile maluldür. En doğrusu hatadan erkenden dönmektir. Hatayı kabul etmekte bir erdemdir. Yapılan hatalardan kaynaklanan haksızlıklarının giderilmesi vicdanlardaki yaraya merhem olması için elzemdir. Yarın haberimiz yoktu, kimse bizi uyarmadı demeyesiniz diye tekraren uyarıyoruz.



546 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

SEÇİMİMİZ - 11/05/2023
Yapılacak işlerden hayr olanı seçmek ise İHTİYAR kelimesinin karşılığıdır. İhtiyar seçmek demektir.
SüKÛTUMUZ - 22/03/2023
Bazen söylenecek söz bulamaz insan ve susar. Susmak kimi zaman sessiz bir öfkedir bazen içten bir teslimiyet.
KİTABIMIZ - 27/01/2023
Bu yazının muhatabı sensin kardeşim. Bu yazının muhatabı benim. Bu yazının muhatabı bir kitle ya da oluşum değil, fert fert herkes.
KİMLİĞİMİZ - 18/12/2022
Bu raddeye kadar birilerini incitecek söz kullandıysam hak etmişsinizdir. Özür dilerim daha fazlasını kullanamadığım için...
RESMİ YALAN; "İSTATİSTİK" - 17/12/2022
Üç çeşit yalan vardır: Yalan, kuyruklu yalan ve istatistik.
AHLAKSIZ TEKLİF II - 13/12/2022
Sebep ne olursa olsun bundan sonra bizim için sendikacılık daha zevkli hale gelmiştir. İddiasından vurulanların yüzüne vurulacak somut bir argüman ortaya çıkmıştır.
ANADİLİMİZ - 11/12/2022
Esas anadilimiz insanlıktır. İnsan olmayanın dili de dini de olmaz.
SİYASETİMİZ - 15/10/2022
Dört yıl evvel sendika kurma düşüncesi ile toplandığımızda ahitleştiğimiz konuların başında siyasi konulara meze olmadan, hiçbir siyasiden icazet alamaya gerek duymadan eylem ve söylemlerde bulunmaktı.
KARİYER BASAMAKLARI ÜZERİNE - 31/07/2022
Meslek kanunu nihayetinde çıkmış fakat dağ fare doğurmuştur. Beklentileri karşılamaktan uzak, sahanın görüşü alınmadan çıkan, öğretmenlerimizin hak ve hukukunu korumaktan bahsetmeyen bir kanunla karşı karşıyayız
 Devamı
Sosyal Medya
MaarifTV
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam94
Toplam Ziyaret213536