• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/maarifsen
  • https://www.twitter.com/maarifsen
  • https://www.instagram.com/maarifsen
  • https://www.youtube.com//channel/UCXX727pYLXon8RIb0UWiUuA/videos?view_as=subscriber
Çevrimiçi Üyelik

Yayınlarımız
Akif Keten
aketen@maarifsen.org
RESMİ YALAN; "İSTATİSTİK"
17/12/2022

Bakanlığımızın 2021-2022 eğitim öğretim dönemi hedeflerinden bir tanesi her okula kütüphane kurulması ve öğrenci başına düşen kitap sayısının en az 6 adet olması, diğeri de okul öncesi eğitim kurumlarının sayısının ve okul öncesi eğitimden faydalanacak öğrenci sayısının artırılması.

Ülkemizde şöyle garip bir durum var; politikalarımız bakandan bakana değişiklik gösteriyor. Her yeni bakan neye önem veriyorsa bir anda bu konuda seferberlik başlıyor ve yapılabilenler yapılıyor yapılamayanlar da yapılmış gibi gösteriliyor. halkı buna inandırmak için de imdadımıza istatistik yetişiyor. Gerçekte olmayan mekanlar ve kurumlar ortaya çıkıyor. Şu an ülkemizde iki tane kitaplık kütüphane, üç tane sınıf okul sayılıyor ve maalesef yetkili makamlarda bunu ulusa deklare etmekten imtina etmiyor. Bir yerde sıkıntı var ama nerede tam bilemedim. Gerçekler acıdır ve gerçekleri ancak dostlarınız açıkça yüzünüze söylerler. Dalkavuklar ise size, sizin duymaktan memnun olacaklarınızı söylerler.  

Okullarda kütüphane olsun diye meslek liselerimizden iki masa iki kitaplık göndererek kısmi bir destek olunduğu bir gerçek fakat kütüphane bu ikisinden ibaret değildir. Ayrıca okullardan mebpanel üzerinde kayıtlı kitap sayısını artırın talimatı vermek sizlere gerçekçi bilgileri vermez. Fikir harika; "her okulun kalbi kütüphane olsun" amenna. Bu konuda ülkede bir hareketlilik olduğu da doğrudur. Fakat istatistik bilgileri yalan söylüyor. Her öğrenciye o kadar kitap düşmediği gibi okullarımızda o kadar kitap da yok. Devlet diliyle yalan söyleniliyor. Kime ne göstermeye çalışıyoruz bilelim. Yapacaksanız bir iyilik, bir defa kullanılıp atılacak kaynak kitap yerine okullarda okutulacak kitapları basın, her öğrenciye 6 adet düşecek şekilde gönderin okullara. Hem okullarımız neşelensin hem kitap seferberliği amacına ulaşsın.

Gelelim okulöncesi kurum artırma garabetine. Bir okulun bünyesinde 3 sınıf anasınıfı var ise müstakil anaokulu olarak kabul edilecek ve bu şekilde anaokulu sayısı istatiksel olarak artacak. Hakikatte değişen bir şey olmayacak hâlbuki. Bina aynı, öğretmen-öğrenci aynı, hizmet aynı tek fark kbs, dys, tefbis, norm gibi idarecileri yoran, skora katkısı olmayan teknik ayrıntılar farklı. Kurumların adı okulöncesi olunca ayrı bir bina olmasına gerek yok diye mi düşünüldü. “Premektep” ; daha tam okul olamamış, büyüyünce kurum olur anlamında mı değerlendiriliyor bilemedim. Bir önceki ifadelerin şaka olduğunu söylememe gerek yok sanırım. Yaşananların şaka gibi olduğunu söylemem gerekiyor ama.

Eğer işler öyle oluyorsa ülkemizdeki okul sayısını artıracak bir teklif de benden gelsin. Dört şubeli 5. Sınıfları ayrı 6.,7.,8. Sınıfları ayrı kurum sayalım aynı sistemi gelin liselerde de uygulayalım hatta hızımızı alamayıp her fakülteyi ayrı üniversite sayıp eğitimde çığır açalım. Bu dediklerimiz yapılmak istense garip karşılanmayacak hale geldik.

Anasınıflarının aynı binada ayrı bir kurum olarak değerlendirilmesinin bazı sıkıntıları olacaktır. Bu kurumlara müdür, müdür yardımcısı normu açılacak, bu normlara atananlara oda ve takım ihtiyacı çıkacak, ayrı bir kbs, dys, tefbis işlemleri yürütülecek. Bu işlemleri yürütmek için binada müdürlük görevi yapanlara onaylar alınacak iş yükü artırılacak fakat bu işler için ödeme yapılmayarak angaryaya maruz bırakılacak.  

Ayrı bir garabet de zorunlu olan ilkokul çağında okullaşma oranının %95 iken zorunlu olmayan ve belirli bir ücret tarifesi uygulanan okulöncesi okullaşma oranının % 99 seviyesinde olması. Burada da istatistik yalanları devreye girmiş görünüyor. Acı gerçeği söyleyelim o vakit sayın yetkililer okullarda o kadar kütüphane ve kitap yok. Ülkemizde de o kadar bağımsız binaya sahip anaokulu yok. Herkes görüyor ve biliyor fakat kimse kral çıplak demiyor.

Son olarak istatistikler çoğu zaman gerçekleri yansıtmaz. Enflasyon rakamlarını her açıklandığında TÜİK defalarca öğretti bunu bize.



292 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

SEÇİMİMİZ - 11/05/2023
Yapılacak işlerden hayr olanı seçmek ise İHTİYAR kelimesinin karşılığıdır. İhtiyar seçmek demektir.
SüKÛTUMUZ - 22/03/2023
Bazen söylenecek söz bulamaz insan ve susar. Susmak kimi zaman sessiz bir öfkedir bazen içten bir teslimiyet.
KİTABIMIZ - 27/01/2023
Bu yazının muhatabı sensin kardeşim. Bu yazının muhatabı benim. Bu yazının muhatabı bir kitle ya da oluşum değil, fert fert herkes.
KİMLİĞİMİZ - 18/12/2022
Bu raddeye kadar birilerini incitecek söz kullandıysam hak etmişsinizdir. Özür dilerim daha fazlasını kullanamadığım için...
AHLAKSIZ TEKLİF II - 13/12/2022
Sebep ne olursa olsun bundan sonra bizim için sendikacılık daha zevkli hale gelmiştir. İddiasından vurulanların yüzüne vurulacak somut bir argüman ortaya çıkmıştır.
ANADİLİMİZ - 11/12/2022
Esas anadilimiz insanlıktır. İnsan olmayanın dili de dini de olmaz.
SİYASETİMİZ - 15/10/2022
Dört yıl evvel sendika kurma düşüncesi ile toplandığımızda ahitleştiğimiz konuların başında siyasi konulara meze olmadan, hiçbir siyasiden icazet alamaya gerek duymadan eylem ve söylemlerde bulunmaktı.
KARİYER BASAMAKLARI ÜZERİNE - 31/07/2022
Meslek kanunu nihayetinde çıkmış fakat dağ fare doğurmuştur. Beklentileri karşılamaktan uzak, sahanın görüşü alınmadan çıkan, öğretmenlerimizin hak ve hukukunu korumaktan bahsetmeyen bir kanunla karşı karşıyayız
SENDİKAL ŞİİR - 07/02/2022
ŞİİRLE SENDİKACILIK DENEMESİ
 Devamı
Sosyal Medya
MaarifTV
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam104
Toplam Ziyaret213546